Saattohoito elämään - eli muutama ajatus itsemurhasta.

7.9.2017


Kirjoittajana Lappeenrannan mielenterveysseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Matti J. Kuronen

 

Mitä syytä ihmisellä on itsemurhaan?

                 Sosiaaliset ja taloudelliset vaikeudet.

                 Ihmissuhdeongelmat.

                 Henkilökohtaiset ja henkilöhistorialliset vaikutteet.

Psykologisointi ei ole aina paras vastaus konkurssiin, työpaikan menetykseen, eläköitymisen tai ikääntymiseen eli arjen ylivoimaisilta tuntuviin haasteisiin.  Auttaminen on paras vastaus kulloiseenkin vailla-olemiseen, joskus auttaa terapia, joskus takaus, joskus rukous, mutta aina ihmisen vakavasti ottaminen.

Itsemurhaviestit

Itsemurhasta puhuminen: aina vetoomus, avunpyyntö, mutta joskus myös ilmoitus mahdollisesta ratkaisusta.  Se voi olla piiloviesti myös puhujalle itselleen. Itsemurhasta puhuva saattaakin tappaa itsensä. Kuuntele se mitä sanotaan.

Itsemurha voi olla kosto, syyllistäminen, anteeksipyyntö, tilan tekeminen toiselle, pako pahasta mutta myös järkevä ratkaisu kohtuuttomaksi koetun kohtalon edessä. Kuuntele sekin, mitä ei sanota.

Epäonnistunut itsemurhayritys on uusi kriisi sitä yrittäneelle. Heidelbergin yliopistollisessa sairaalassa toimii kriisiryhmä heille, jotka on pelastettu elämälle. ” Meillä on sinulle raskas uutinen: Taas sinä epäonnistuit.  Sinä elät edelleen.”

Jos pelastat hengen, olet velkaa elämän.

Ihmisellä on kolme kuolinsyytä: parantumaton sairaus, vakava onnettomuus tai se, ettei jaksa elää.

Paljon on saatu aikaan, jos maailmoja syleilevä eksistentiaalinen ahdistus saadaan käännettyä arkiseksi potutukseksi. (Sigmund Freud)